Pai i perfekte former!
Å bake en pai er den perfekte måten å utnytte sesongens råvarer på. Nå er høsten her med sine deilige frukter, bær og grønnsaker. Trenger du inspirasjon til å lage deilige og velsmakende paier i høst har vi noen flotte oppskrifter - her både laget og servert i klassisk paiform fra Pillivuyt.
Pillivuyt France
Pai er noe vi elsker å lage. Det smaker supergodt, er enkelt å lage - og når man er i gang, kan man like gjerne lage to paier samtidig og fryse den ene til en annen anledning. Paiformene til Pillivuyt kan nemlig fryses og settes direkte inn i en glovarm ovn uten å sprekke. De er brent ved 1400 C for å kunne tåle termisk sjokk. Paiformene har en trelags tykk glasur, slik at paibunnen ikke brenner seg fast, og gjør dem lette å rengjøre. Pillivuyt har fantastisk kvalitet med tidløst preg. De gir livslang bruksgaranti og 2 års bruddgaranti på alt porselen.
Plommepai
4-6 personer
1 porsjon mørdeig el. 1 pk. ferdig paideig.
ca. 750 g plommer
125 g sukker el. rørsukker
1 spsk. potetmel
1 egg til pensling
litt hakkede mandler
evt.litt melis
evt. cremefraiche el. vaniljeis
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 200 °C.
- Rull ut deigen litt større enn formen du skal bruke. Legg deigen i formen og skjær bort kanten. Spar restene av deigen i kjøleskapet til strimler. Sett formen i fryser elle kjøleskap i 10-15 minutter, så blir deigen bedre å steke.
- Ta ut stenene av plommene, skjær dem i grove kvarte stykker og legg dem i en skål.
- Bland sukker og potetmel med plommene og lag strimler av resten av deigen. Fyll plommene i fatet, fordel strimlene over og press godt sammen i kantene. Sett gjerne paien tilbake i fryser eller i kjøleskapet i 10-15 minutter.
- Før steking- pisk egget sammen med litt vann, pensle deigen og dryss med mandler.
- Bak paien i 20-25 minutter til deigen er sprø og gylden. La paien få avkjøle seg litt og dryss over litt siktet melis tilslutt.
- Server gjerne med cremefraiche eller en god vaniljeis.
Krydret eplekake med luftig ostekrem
Oppskrift og fotfra den dyktige kakebloggeren Ditte Julie Jensen
12-14 pers.
4 egg, str. M/L
300 g brunt sukker
2,5 dl solsikkeolje
300 g hvetemel
1 ts kanel (evt. blandet med kardemomme og litt ingefær)
2 ts bakepulver
4 epler, revet med skall
50 g valnøtter
50 g mandler
50 g hasselnøtter
50 g hasselnøttflak
Ostekrem:
1/2 god vaniljestang
200 g melis
140 g mykt smør
225 g nøytral kremost
1-2 spsk sitronsaft
Tillegg til pynt:
Spiselige blomster. Pynt med rød skogsyre/ eller annen valgfri pynt
Dette er en stor kake til ca. 12-14 personer. Lag halv porsjon hvis du har en klassisk paiform (24 cm i diameter). Nøttene kan unnlates, eller erstattes med dine favorittnøtter, 150 g av samme slag.
Fremgangsmåte:
- Pisk egg og brunt sukker til eggedosis, pisk inn solsikkeoljen, litt etter litt.
- Bland alle de tørre ingrediensene og sikt over i eggedosis, og bland det forsiktig inn.
- Bland i revet epler og grovhakkede nøtter.
- Hell deigen i en smurt paiform (33 cm). Dryss hasselnøttflak over kaken og sett i ovnen på 175 grader varmluft i ca 45-50 min. La kaken avkjøles i formen.
- Del vaniljestangen på langs, og skrap forsiktig ut vaniljekornene med en kniv. Bland dem med litt av melisen.
- Pisk vaniljesukker, melis og smør til en lys kremet masse. Pisk kremosten i smørblandingen. Pisk kun til den er blandet, ellers piskes kremosten i stykker og kremen vil skille seg.
- Ha i sitronsaften
- Ha kremen i en sprøytepose med en stor stjernetipp.
- Lag en krans av ostekremrosetter langs kanten.
Grønnsakspai med squash
6 personer
min. 300 g utkjevlet mørdeig
1 pose tørkede bønner eller bakekuler (til forsteking av paibunn)
1-2 squash
2-3 gulrøtter
8 egg
8 dl kremfløte
3 kvister frisk estragon og/ eller timian
ca. 100 g revet ost, Gruyère eller Emmentaler
salt og pepper
Mandolinjern eller kraftig potetskreller til å lage lange, brede grønnsaksstrimler med.
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 220° C.
- Legg mørdeigen i paiformen, press godt ut i kantene og skjær av overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, dekk deigen tett til med aluminiumsfolie og sett i fryseren i ca. 10 minutter.
- Hell de tørkede bønnene i paiformen og forstek i ca. 15 minutter. Hell ut bønnene, fjern folien og stek videre i et par minutter til deigen er ferdigstekt. Skru deretter ovnen ned til 185° C.
- Skyll squashen og gulrøttene og skjær av endene. Skjær i tynne strimler på mandolinen. Strimlene skal ikke komme opp over paiformen. De må kanskje deles i to eller skjæres til. Start fra kanten og fordel strimlene i paiformen til den er full.
- Visp egg og fløte sammen, krydre med salt og pepper og hell over grønnsakene.
- Plukk fra hverandre krydderurtene, hakk dem lett og dryss over sammen med osten.
- Stek i ovnen i ca. 40 minutter eller til den er gyllen og fast. Snu på paiformen et par ganger under stekningen, slik at paien blir jevnt stekt.