Bloggerens sjokolade- og jordbærfristelse!
Det svenske serviset Swedish Grace har vært en naturlig del av feiringer helt siden det først ble lansert på Stockholmsutstillingen i 1930. Når en feiring finner sted fortjener kaken å stå på en pidestall! Så, for alle kaker og andre deilige konfekter, har Rörstrand nå produsert et kakefat, vakkert dekorert med Louise Adelborgs klassiske hveteaksmønster. I den anledning har kakekreatøren og bakeblogger Linda Lomelino laget en egen Swedish Grace-kake. Her er oppskriften som du kan bruke til din egen feiring.
Linda Lomelino
Ingredienser kakebunner
300 g smør
1 ¾ dl melk
6 dl (360 g) hvetemel
2 ½ dl (100 g) kakaopulver
2 ¼ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
5 dl (450g) sukker
3 mellomstore egg
2 ½ dl rømme
1 ½ dl nybrygget sterkt kaffe
Marengskrem med jordbær
225 g fryste eller ferske jordbær
8 mellomstore eggehviter
4 ½ dl (400 g) sukker
500 g romtemperert smør
2 tsk vaniljeekstrakt
Sjokoladeglasur
125 g mørk sjokolade (70% kakao)
75 g smør
Kakebunner
- Varm ovnen til 175°C.
- Smør og strø mel i to bakeformer, cirka 20 cm i diameter.
- Smelt smøret og bland i melken.
- Sikt mel, kakao, bikarbonat og salt i en stor skål. Tilsett smørblandingen, sukker, egg, rømme og kaffe, og visp raskt sammen til en jevn røre.
- Fordel røren jevnt mellom de smurte formene.
- Stek midt i ovnen i 35-40 minutter. Bruk en tannpirker eller kakenål til å teste om kakebunnene er ferdig før de tas ut.
- La kakebunnene kjøle seg ned i 10 minutter i formene, og legg de så på en rist for å kjøle helt ned.
Marengskrem med jordbær
- Hvis du bruker fersk jordbær, skyll og rens dem og miks dem til en puré med stavmikser. Sil puréen for en jevnere smørkrem. Bruker du fryste jordbær, varm dem i en kasserolle, miks og sil blandingen og kjøl ned.
- Hell eggehviter og sukker i en varmeresistent bolle som du plasserer over et vannbad i en kasserolle med småkokende vann.
- Visp hele tiden med en håndvisp til blandingen er ca. 65°C, eller til sukkerkrystallene har smeltet. Ta bort skålen fra varmen og visp blandingen med en håndmikser eller en kjøkkenmaskin.
- Tilsett smøret, en bit av gangen. Når alt smør er tilsatt, visp ytterligere 3-5 minutter. Ikke bli urolig om smørkremen skjærer seg, det er lett å fikse! Er smørkremen for kald, plasser skålen over et varmt vannbad i noen sekunder, og visp igjen. Er den for varm er den løs i konsistensen. Sett da skålen i kjøleskapet og visp igjen til smørkremen er tykk og jevn.
- Tilsett vaniljeekstrakt og jordbærpuréen, og visp sammen til en jevn krem.
Sette sammen kaken
- Del de to kakebunnene på midten så det blir fire kakebunner.
- Legg den første bunnen på et kakefat og bre et jevnt lag smørkrem på toppen. Plasser neste bunn oppå og repeter til du har brukt alle bunnene.
- Bre et tynt lag smørkrem over hele kaken for å jevne den til og for å fange opp smuler.
- Bre så et tykkere lag med smørkrem. Spar litt smørkrem til å sprøyte på toppen av kaken.
- Sett kaken i kjøleskapet mens du forbereder sjokoladeglasuren.
Sjokoladeglasur
- Hakk sjokoladen grovt og legg den i en kasserolle sammen med smøret. Smelt blandingen forsiktig på lav varme, og rør nå og da for å få en jevn blanding.
- Sett blandingen til side for å kjøle ned til romtemperatur.
- Ta kaken ut fra kjøleskapet og hell sjokoladeglasuren langs med kantene på kaken, og så i midten.
- Sprøyt ut topper med smørkrem langs med kanten. Kaken smaker best etter en dag eller to i kjøleskapet.